Per què existim?
EASDIB
Grup de recerca: Representació Gràfica en el Disseny (RGD)
Projecte: Tecnologies emergents per a la representació digital del patrimoni en estudis superiors de Disseny d’Interiors.
El projecte TAFONA va nèixer al 2021 amb el grup de recerca RGD, dins el marc de projectes de recerca acadèmica a l’ Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, desenvolupats per la Conselleria d’Educació i Formació Professional/ Direcció General de Formació Professinal i Ensenyaments Artístics Superiors.
Aquest projecte es va iniciar en 2023 amb la voluntat de crear una base de dades oberta . La iniciativa va partir del grup de recerca RGD de la EASDIB.
El projecte Tecnologies emergents per a la representació digital del patrimoni en estudis superiors de Disseny d’Interiors es va plantear la creació de recursos educatius oberts amb recursos per a professors i alumnes de escoles superiors de disseny, i l’aplicació a l’aula, a partir de l’aplicació del coneixement obtingut de l’estudi del patrimoni en el Disseny d’Interiors. Una vegada definida la estructura resultant d’aquesta especialitat, es va a aplicar a la resta d’especialitats d’estudis superiors de disseny. Aquest fet, juntament amb les noves possibilitats d’estudi i catalogació del patrimoni dels arxius existents i propi de l’Escola, és una bona oportunitat per recuperar les diferents etapes i models d’aprenentatge en l’àmbit de la representació gràfica.
Tafona té com a objectiu principal proporcionar materials i instruments per a ajudar a construir les seves pròpies estratègies d’aprenentatge i donar suport a les habilitats cognitives desenvolupades. La complexitat derivada de l’ús de les TIC està directament relacionada amb la sobrecàrrega cognitiva. Tant professors com alumnes tenim al nostre avast gran quantitat d’informació però és necessari emprar eines que donen suport a la construcció del coneixement.
La introducció de la tecnologia digital en les societats actuals ha produït un gran impacte en la indústria i en les competències requerides als dissenyadors professionals, canviant tant l’eina de treball amb l’ús de software, com també els processos de treball. La digitalització dels projectes han transformat el resultat final i ens planteja com a inquietud l’anàlisi dels canvis en la representació gràfica i els models de representació gràfica digital per a la revisió i actualització dels mètodes, tant pedagògics com tècnics, en les especialitats del disseny. Des d’aquesta perspectiva, el patrimoni ofereix importants possibilitats com a recurs educatiu per desenvolupar noves modalitats d’estudis. La integració de la dimensió socioeconòmica en el disseny, desenvolupament i aplicació de noves tecnologies i de la recerca en si mateixa pot ajudar tant a solucionar problemes de caràcter social, com a crear estratègies apropiades i millorar la qualitat de l’educació, potenciant el treball en equips multidisciplinaris i col·laboratius.